Thursday, June 12, 2008

The Man from Earth

Hazır seyredilecek film var mı demişken bir tane daha ekleyeyim dedim. The Man from Earth , harika diyaloglar ve anlatım üzerine kurulu süper bir film. Topu topu bir odada 8-10 kişiyle geçen sürükleyici ve ilginç bir film. Turkiye'de ne ara gosterime girdi hatta girdi mi bilmiyorum.

Binlerce yıldır yaşayan, hiç yaşlanmayıp aynı yaşta kalan, hiç yaşlanmadığı için numarası ortaya çıkmasın diye 10 yılda bir yer değiştiren bir adamın öyküsü. Gene taşınmak üzere hazırlık yaparken arkadaşları veda etmek için gelmeye başlar, ki arkadaşları da mürekkep yalamış entellektuel adamlar...ve hikayesini anlatmaya başlar, önce bir oyun gibi başlar, sonra derinleşir. hikayeyin detaylarını anlatmaya niyetim yok. Ama filmi izlerken adamın anlattığı herşeye "ee o zaman böyle olmaz mı, bu nasıl oldu o zaman, hadi canım sende, himm aslinda mantikli" gibilerinden iç seslerle katıldıgımı gayet iyi hatirliyorum. Hikaye sizi icine cekiyor, bir taraftan diyalogları dinlerken paralelden siz de aynı hikayeyi kendi tarafınızda yasiyorsunuz.

Sıkı CSI takipcileri filmin basrolundeki David Lee Smith'i hatirlayacaklardir. Guzel film, kacirmayin derim.

Wednesday, June 11, 2008

Seyredilecek Film Var Mı?

En son ne zaman "guzelmis" dedigim bir filme gittim ya da izledim hatirlamiyorum. Film manyagi olan ben sıkıldım ara ara iyi film bulamamaktan. Efektlerin b.kunu cikariyorlar artik.

Gecenlerde bir fuar ziyareti icin Almanya'ya gitmistim. Kaldığımız otelle fuar arası biraz uzak olduğu icin trenle gelip gitmistik. Adamların trenleri tabelada ne yazıyorsa o dakikada geliyor, o dakikada variyor gidecegi yere. Çok sıkıcı, Turk'u bozar boyle seyler. Insan "nerde kaldi ulan bu tren" diye bile sinirlenip kufur edemeyecekse yemisim oyle memleketi.

Neyse dagitmayayim: adamlarin tren istasyonlarini gorunce aklima 3-4 ay once izledigim "guzelmis" dedigim bir film geldi; Das Leben der Anderen. Turkiye'de "Baskalarının Hayati" diye gosterildi zannedersem. Güzel bir film, konuyu anlatıpta izlemek isteyenlerin keyfini kaçırmayayım. Aynı filme gecenlerde Serdar Turgut atifta bulunmus, okumak isteyen buyursun, lakin yazıda spoiler var ona gore.